POSTED IN Norge

Afghanistan går mot fullt USA-nederlag:

Når USA forsvinner rakner alt.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

– Det er ikke noen lykkelig slutt.

CIA’s stasjonssjef vurderer sikkerhetssituasjonen i Afghanistan som smuldrende 

Av James R. Webb | 21. mai 2021

Mens den amerikanske nedtrappingen i Afghanistan fortsetter, tror en tidligere CIA-sjef i regionen at sammenbruddet som mange forventer når amerikanske styrker forlater landet, allerede kan være i gang. 
Taliban-krigere har tatt to provinser som grenser til Kabul denne uka, og påførte afghanske regjeringsstyrker store tap. Økende vold er i tråd med den tradisjonelle, vårlige ”Afghan Fighting Season”, men nå kan den raske fremgangen til Taliban være et forhåndsvarsel om kollapsen til afghanske sikkerhetsstyrker.

Milton Bearden, tidligere CIA-sjef i Pakistan, sier til «Coffee or Die Magazine» at han tror sammenbruddet har begynt.

– Det er alltid vanskelig å skrive en setning med ordet «Afghanistan» uten å måtte inkludere ordet «katastrofe». Afghanistan vil alltid gå tilbake til å være underlagt den dominerende stammen. Denne gangen vil det til slutt være Pashtun Taliban, sa Bearden.

Afghan security
Medlemmer av både afghanske og koalisjons-sikkerhetsstyrker navigerer gjennom Pul-e ‘Alam-distriktet i Logar-provinsen. Operasjonen førte til arrestasjonen av en Taliban-leder som var sterkt involvert i opprørs-operasjoner i hele Pul-e ‘Alam. Foto fra den amerikanske hæren av Pfc. Stephen Cline, med tillatelse fra Wikimedia Commons/public domain.


I følge The New York Times, har afghanske sikkerhetsstyrker fram til 20. mai i år sett minst 287 medlemmer drept i aksjon denne måneden, med minst 40 denne uken.

 
Til sammenligning døde 310 soldater fra ASF i april og 259 i mars. Toppen i april, etterfulgt av det som ser ut til å være en ytterligere opptrapping i mai, kommer etter president Joe Bidens beslutning om å utsette tilbaketrekningen av amerikanske militære til september 2021.


Taliban beskylder Biden for et «prinsipielt brudd» på den avtalen og mener utsettelsen bryter med Trump-administrasjonens løfte i Doha-avtalen fra begynnelsen av 2020, som fastsatte en amerikansk tilbaketrekningsdato 1. mai 2021. Taliban begynte i slutten av april, kort tid etter at Biden kunngjorde den utvidede amerikanske tilstedeværelsen, det som har blitt en vedvarende offensiv.


– Vi er i en ikke-vinn-situasjon. Vi har, i motsetning til de afghanske sikkerhetsstyrkene ikke hatt tap det siste året fordi Taliban mener at vi har inngått en avtale om å forlate landet. Men hvis vi strekker oss utover 1. september, er alle avtaler ute, sier Bearden.

I løpet av de nesten to tiårene med amerikansk innblanding har våren vanligvis betydd en økning i Taliban-angrep og aktivitet. Barnett S. Koven, en terrorterforsker ved University of Maryland, har sett på de sesongmessige variasjonene for volden i Afghanistan. 

afghan expert
Tidligere Taliban-krigere stiller opp for å overlevere riflene sine under en reintegreringsseremoni ved en provinsguvernør. Re-integrees kunngjorde formelt at de var enige om å bli med i Afghanistan Peace and Re-Integration Program under seremonien. Department of Defense fotografi av løytnant JG Joe Painter.

Koven skriver at en kombinasjon av bedre vær, penger fra valmuhøsten og arbeidskraft som ble frigjort fra slutten av valmuevoksningssesongen, til sammen har fylt Taliban-rekkene med både krigere og våpen hver vår.


.
Mens de fleste av Talibans årlige offensiver kan forklares som «vårens vakreste eventyr», ser denne sesongen ut til å være mer avgjørende med USAs tilbaketrekning på gang.

Den intensiteten var forutsigbar, sier Joshua Huminski, direktør for Mike Rodgers Center for Intelligence and Global Affairs.


– Den forverrede sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er dessverre ikke overraskende og forventes av nesten alle analytikere og organisasjoner som har fokus på landet, sier Huminski til «Coffee or Die Magazine».

Tapet av to store distriktssentre like utenfor Kabul denne uken kommer blant rapporter fra TOLO News om at Taliban med harde kamper har tatt minst 18 av landets 34 provinser de siste dagene.

– De afghanske nasjonale sikkerhetsstyrkene er grunnleggende dårlig rustet til å stå alene, spesielt uten støtte fra amerikanske fly og etterretningstjenester, sier Huminski.


For noen av dem som har tjenestegjort i Afghanistan er det ikke lenger verdt, etter nesten 20 år med gjentatte forsøk, å stoppe tilbaketrekningen og fortsette å bekjempe Taliban på vegne av den afghanske regjeringen.

afghan security
US Marines engasjerer Taliban mens de er på patrulje i Sør-Afghanistan. US Marine Corps-foto med tillatelse fra Wikimedia Commons/public domain


– Vi har brukt tiår og sannsynligvis milliarder av dollar på å trene den afghanske hæren. Hvis de ikke kan holde det alene, vil ingen pengebeløp eller livene til noen amerikanske soldater sette det på rett spor, sier en marineveteran fra Afghanistan som nå er politisk rådgiver for et seniormedlem i det amerikanske senatet. Personen snakker med «Coffee or Die Magazine» med betingelse om anonymitet fordi hen idag har en utsatt stilling.


Bearden, som tilbrakte 30 år ved CIA, med tjeneste i regionen som strekker seg tilbake til den sovjetiske okkupasjonen, er enig med den tidligere marinesoldaten.


– Det har aldri vært noen lykkelig slutt på en okkupasjon av Afghanistan fra utenlandske styrker. Dette inkluderer styrkene til den unge makedoneren i 327 f.Kr., Mogulene rundt 1900 år senere, britene på 1800-tallet, russerne på 1900-tallet, og nå oss, sier Bearden.

Afghan Security experts
US Marines ved Lima Company, 3. bataljon, 4. Marine-regiment bruker en pansret D7-bulldozer for å slå ned vegger under Operation Cobra’s Anger i Now Zad, Afghanistan, 4. desember 2009. US Marine Corps-bilde av Cpl. Albert F. Hunt.


Lokale ledere i provinsene Wardak og Laghman, som opplever offensiven fra Taliban, hevder at regjeringen i Kabul ikke svarer på deres bønn om hjelp.

 
Mahdi Rasikh, et parlamentsmedlem som representerer Warkad-provinsen, fortalte TOLO News at «Det ble ikke gjort noen tiltak fra sentralregjeringen for å hjelpe distriktet» i løpet av tre dager med tunge kamper. Kampene resulterte til slutt med at Taliban erobret provinsguvernørens hus.

– Situasjonen i Jalriz er veldig dårlig, og bare tre landsbyer er igjen. De er også beleiret av Taliban, og Taliban søker gjennom hjemmene til folk, sier Toryalai, som er en innbygger i Jalriz, til TOLO News.

I Laghman-provinsen øst for Kabul har sikkerhetssituasjonen fortsatt å forverre seg. I følge TOLO News gjennomførte Taliban et stort angrep om morgenen 20. mai. Det resulterte ifølge medlemmer av provinsstyret i at nesten 30 sikkerhetssoldater ble drept eller såret og at flere ble tatt til fange.

afghan experts security
En afghansk regjeringssoldat skyter en SPG-9, en russiskprodusert rekylfri kanon, på kjente Taliban-posisjoner fra et tak på en patruljebase i den grønne sonen i Sangin-distriktet i Helmand-provinsen. US Marine Corps-bilde av Sgt. Bryan Peterson, takket være Wikimedia Commons/public domain.


– Taliban er ikke interessert i noen form for fredsavtale eller maktdeling med regjeringen i Kabul – uavhengig av hva de kan si offentlig. Den siste erobringen av distriktssentrene forsterker bare den virkeligheten, sier Huminski til «Coffee or Die». 


Ifølge Bearden mener Taliban at USA har inngått en avtale med dem om å forlate landet og historisk har ingen utenlandsstøttet regjering overlevd i landet når velgjøreren har dratt. Ifølge Bearden kan det være katastrofalt å holde seg i landet etter septemberfristen som ble satt av Biden.


– Våre tap vil ta seg opp igjen, inkludert grønt mot blått (angrep mot amerikanske styrker fra afghanske regjeringsstyrker, o.a.). Biden-administrasjonen vil enten bli nødt til å rømme under press (helikoptre på taket igjen) eller gå på en ny «bølge». Så er vi tilbake der vi var i begynnelsen, sier Bearden til «Coffee or Die».
JAMES R. WEBB

James Webb er en redaksjonell medarbeider i «Coffee or Die Magazine». Fra 2005 til 2010 var han en amerikansk marineinfanterist og tjenestegjorde i Irak. Han har også jobbet som frilansskribent og fotojournalist som dekker amerikanske tropper i Afghanistan. I tillegg jobbet James i mer enn to år i det amerikanske senatet som en militær lovgivende assistent (MLA) og som personlig representant for et medlem (PRM) i det amerikanske senatets utenriksutvalgskomite.

Link til artikkelen: https://coffeeordie.com/afghan-security/

Oversatt av Askeladden1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 244 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • […] Oversatt av Askeladden for Derimot.no. […]

  Svar
 • Invasjonen i Afghanistan er en invasjon, – i et annet land.
  Selvfølgelig bør den avsluttes.
  Den var/er uredelig, ulovelig, og hadde ikke som formål å stoppe lidelse.
  Så bør vi sørge for at norske politikere som har vært med på denne draps-leken med våre «forsvars»-midler stilles for retten.
  Og siden Nato har avslørt seg som en angreps-organisasjon istedet for en forsvars-organisasjon, bør Norge også avslutte sitt medlemsskap i denne organisasjonen. Når Norge blir med på angrep på andre land som ikke angriper Norge eller andre land, bør vi også regnet med å bli angrepet sjøl. En farlig, dobbeltmoralsk «forsvars»politikk for et lite land.
  Så bør vi stille sekretæren, vår tidligere statsminister, for retten for angrepet/drapene i Libya.
  Det vil være god forsvarspolitikk for Norge, og for verden.

  om det norske «bidraget » 😉

  https://www.nrk.no/norge/erna-solberg_-_-vi-har-ikke-nadd-malet-afghanistan-1.15499767

  ‘ – Det er dessverre langt fra å være en stabil stat og et fredelig, demokratisk samfunn. ‘

  Frekkhetens nådegave har du Solberg, i likhet med din bror Stoltenberg.

  Men Norge er altså et fredelig demokratisk samfunn, der politikerne bryter grunnloven, og ikke spør innbyggerene før går til angrep på et annet land ? 😉
  At vi er en «stabil stat» etter slike draps-overgrep fra våre «politikere» sier noe om Norges befolkning og hvor hjernevasket de er.

  Svar
 • Tor Larsen
  24 mai 2021 10:16

  Minnene går til Richard Nixons tanker om «ærerik fred» fra 1968 og den kaotiske slutten på USAs Vietnam engasjement i 1973. Svart-hvitt TV bildene som viste stormingen av den amerikanske ambassaden, papirbålene i bakgården og helikoptrene som lettet fra taket etter at man måtte sparke løs hendene til folk som desperate klamret seg til understellet. Hangarskipet som fikk en slik mengde helikoptre om bord at de måtte velte dem til sjøs. Imperier som Roma og USA ser aldri hvor de går eller hva de tramper ned. De er som troll, seg selv nok, og enda en gang har et imperietroll gått til Afghanistan for å dø.

  Svar
 • Verd å merke seg er at produksjonen av narkotika i Afghanistan har økt med 35 ganger etter den amrikanske invasjonen, fra 185 tonn i 2001 til 6400 tonn i 2020. Mesteparten av denne narkotikaen har gått til Europa. Det er umulig å tenke seg at dette kunne ha foregått uten tillatelse eller endog aktiv medvirkning fra de amerikanske okkupasjonsstyrkene.

  https://fort-russ.com/2020/02/official-production-of-drugs-in-afghanistan-35-folded-after-us-invasion/

  Svar
  • Tor Larsen
   24 mai 2021 13:26

   Dette fortalte en tidligere høyere norsk offiser om på foredrag der undertegnede var til stede. Journalist var også til stede, men ikke ett knyst har kommet ut, enten det nå skyldes overstyring eller selvbevarelse. Offiseren var derimot ikke redd selv om åpenhet om slikt potensielt kan være livsfarlig. Han fortalte at lastebiler med råopium kom inn til den amerikansk kontrollerte flyplassen i Kabul og etter amerikansk ordre ble sluppet igjennom. Hvor det gikk derfra vites ikke, men Norge bekjemper narkotika og samarbeider med narkobaroner og hyperkriminelle nettverk. Kan man kanskje kalle det for kreativ dannelse av arbeidsplasser både innen tolletaten, politi og behandlingsapparat?

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Til tross for CO2-utslipp:

Kullet blir stadig mer populært

Previous Post

Ønsketenkning:

Når en mister grepet på virkeligheten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.