POSTED IN Imperialismen, Norge

8. mai:

En frigjøringsdag, ikke en hyllingsdag for norsk imperialisme

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

8. mai 1945 er dagen det tyske naziregimet måtte undertegne en full kapitulasjon. Det blei heller ikke noe av ønsket deres om å beholde Norge for Nazi-Tyskland, der regimet hadde mange hundre tusen soldater. 8. mai er virkelig en dag å minnes, «Fremad og aldri glemme». Men tida går og Norge er blitt en av Europas mest krigerske nasjoner, med aktiv angrepskrig i Jugoslavia, Afghanistan, Libya og med indirekte støtte til den vestlige krigen mot Syria. Disse krigene er forsøkt gitt et godt formål med å knytte feiringa av disse krigene og deres soldater til samme dag som markeringa av verdens markering av en verden fri for tysk nazistisk krig og okkupasjon. Den norske Stoltenberg-regjeringa, inkludert «fredspartiet» SV, innførte i 2010 «Veterandagen» for å hedre de soldatene som Norge har sendt i angrepskrig på vegne av norsk og norskstøtta vestlig imperialisme. Det er et hån av frigjøringsdagens formål. 

Henta fra politikus.no
Av Ove Bengt Berg

I innlegget 7. mai i fjor skreiv jeg om 8. mai-dagen: Fra feiring av fred til feiring av imperialistiske kriger. Der blei journalist i Bergens Tidende, Olav Kobbeltveit i 2012 sitert på «…når eg heiser flagget 8. mai, vil eg ikkje bli teken til inntekt for norsk åtakskrig i utlandet — i hovudsak på amerikansk kommando». Samme år skreiv Hedda Langmyr i Utsyn — forum for utenriks og sikkerhet i Dagsavisen 07.05.12 at «Ved å legge disse markeringene til en og samme dag skaper man implisitt sammenlikninger mellom kampen mot okkupasjonen av Norge og innsatsen norske soldater legger ned i å okkupere andre land». 

Politikus.no er imot norske angrepskriger og forsøk på å gjøre norsk okkupasjon til noe godt ved å sammenlikne dem med norsk okkupasjonsmotstand under siste verdenskrig. Det markeres med å hedres norske okkupasjonsmotstandere som blei henretta av den tyske okkupasjonsmakta. Her med bilder fra minnesmerkene i nærheten av fangeleiren Grini i Bærumsmarka.

Foto: OBB

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Wasan Totland
  8 mai 2021 9:54

  Er så enig i Bergs betraktinger her. Var selv og mottok medalje for tjeneste i Libanon og måtte se disse leiesoldatene motta samme. Har flere ganger tenkt å levere den tilbake til byens radikale ordfører. Det blir vel til det.

  Svar
 • Vi kan selvfølgelig ikke feire 8 mai i Norge, eller 17 mai.
  Det blir det bare fjollete tomhet, floskler og dobbeltmoral; når vi angriper og kriger i andre land som ikke har angrepet oss eller noen andre.
  Vi bør heller ikke kaste bort resurser på et «forsvar» av Norge, når vi har en tidligere statsminister som brukte våre «forsvars»våpen til å bombe i stykker et annet land som ikke angrep noen andre enn de som ville hindre Libya/Gadaffi å innføre en ny fri valuta for det afrikanske kontinentet.
  Det beste forsvaret et land/Norge kan ha er hvis innbyggerene stiller en slik «politiker» for retten og sperrer han inne. ( Sammen med resten av kostebinderiet som var med på drapsraidet.)
  Slik ville vi sendt ut signaler til andre land, om at vi er en fredsnasjon. Og at dette folket ikke lar seg okkupere. Hverken av trojanske hester i eget land, eller andre angripere. Vi, folket, står SAMMEN MOT URETT. Mentalt.

  Svar
 • 8 mai er vel egentlig en feiring av at «vi» vant krigen, men tapte freden?

  Svar
 • Grimelund
  9 mai 2021 7:45

  Feire at befolkningen må underordne seg og tilpasse seg EØS, EU. Acer og ikke minst Islam. Islam kollaboratørene vil vel at vi underkaster oss Islam.

  Svar
 • sunhunter61
  9 mai 2021 21:28

  8 mai 1945 kapitulerte tyskerne i Norge overfor engelskmennene. Ikke overfor Norge.
  Fra den dagen av ble landet overtatt av noe vi ikke vet hva er.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Her kan Norge gjøre noe.

Jordbær med bismak.

Forrige innlegg

Koronaens tid

– starten på noe mer alvorlig enn en depresjon?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.