POSTED IN Handelskrig, Virkelighetsforståelse

Plaster på såret.

USA tilbyr Frankrike Finland-kontrakt hvis de bilegger konflikten om ubåt-salget.

0
Print Friendly, PDF & Email

Sakene under forteller om hvordan konkurransen egentlig foregår. Og det forteller hvordan det gikk til at Norge «valgte» å kjøpe USAs fly F-35. I dette selskapet har Sverige få sjanser med sine Gripen-fly. Sverige har ikke stor nok politisk tyngde (muskler). USA har grebbet til seg flysalget til Sveits fremfor Frankrike, og klarte å omgjøre ubåtsalget til Australia til egen fordel etter at Australia hadde inngått en kontrakt med Frankrike om bygging av ubåter.

En trenger ikke være et geni for å skjønne at det er de med de største «musklene» som vinner i slike konkurranser, selv om en sier at det er fri konkurranse og at de beste vinner.

USAs regjering har sikret landets private våpenindustri de to største godbitene og tilbyr nå Frankrike som plaster på såret at de skal få den finske kontrakten. Er ikke dette den finske regjeringens ansvar å bestemme slikt? Kanskje i høytidelige lag, i storslåtte nasjonale taler og på papiret.

snow covered field and trees during daytime
Hvem bestemmer i Finnland, USA eller Finnland?

I virkeligheten avgjøres dette på bakrommene slik denne historien viser. Så mye for nasjonal selvbestemmelse. Skal vi under USAs paraply må de få full råderett over våre militære styrker. Derfor beskytter to norske fregatter ikke våre nasjonale store sjøfarvann som var meningen med dem.

De seiler i USAs hangarskipsgrupper under USA-kommando i en opptrapping til noe som kan bli en krig mot Kina. Vi har ikke lenger et nasjonalt forsvar, men er en del av USAs konfrontasjons- og avskrekkingspolitikk overfor Kina og Russland.

Vi er omgjort til USAs bonde på det globale sjakkbrettet og kan «ofres» hvis USA ser seg tjent med det.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Frankrikes president avlyser møte med den sveitsiske presidenten Guy Parmelin.

Fra Voltaire Network.

Det Hvite Hus har i all hemmelighet blandet seg inn i Finlands valg av nye fly.  

De kan tenke seg å trekke sitt tilbud til Finland til fordel for Frankrike, som kompensasjon for bråket rundt USAs salg av ubåter til Australia.

Nyhetsbyrået Politico rapporterer at femten parlamentarikere i USA, ledet av demokraten Marc Veasy og republikaneren Michael Turner har kommet med innspill til Det Hvite Hus for å sikre dette.

For Finland er det fem flyleverandører som er med i racet: Boeings F/A 18EF Super Hornet, Lockheed Martins F-35 Lightning II, Dassaults Rafaele, Eurofighters Typhoon og Saabs Gripen E/F.

Men på grunn av skandalen som oppsto da USA brakte inn AUKUS-avtalen – om kontrakten rundt ubåtene Australia skal kjøpe, så har det oppstått en krise mellom Frankrike og Sveits. De har nemlig bestemt seg for å kjøpe USAs F-35-fly istedenfor det franske Rafaele.

rafaele - The Local Europe
Det franske Rafaele-flyet.

Biden-administrasjonen er nå ventet å la Frankrike vinne anbudet i Finland til trøst. 

Ifølge avisene SonntagsZeitung (1) og Le Matin Dimanche (2) skal Emmanuel Macron denne uken ha avlyst et toppmøte planlagt i november med den sveitsiske president Guy Parmelin.

I mellomtiden har den franske ambassadøren i Bern, Frédéric Journès sagt at det ikke vil være noen kontakt på dette nivået første halvdel av 2022, altså mens Frankrike har presidenten i Europarådet.

Elysée-palasset informerer om at dette dessverre vil være på grunn av tidsproblemer.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Diana Polekhina

https://www.voltairenet.org/article214125.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Midt-Østen omformes:

Hvilken vei går det. Hva skjer med Libanon?

Forrige innlegg

Hogne Hongset

Vannmagasinene er tømt for salg til Europa. Ny energipolitikk nødvendig

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.