POSTED IN USA, Våpen

2019 et elendig år for nedrustning:

Den største økningen til krigforberedelse de siste ti år.

0
Print Friendly, PDF & Email

Gang på gang har vi her på denne bloggen trukket frem det utrolige misforholdet mellom ord og handling. Russland fremstilles som en trussel mot andre, men bruker bare en tiendedel av USA på opprustning. Russland har praktisk talt ingen baser i andre land (unntaket er Syria) men USA har hundrevis militærbaser rundt i verden, også i Norge.

Det er altså USA som driver rustningskappløpet, ikke Russland. Det er USA som kriger i andre land – ikke Russland. Det er USA som truer og som innfører økonomisk krig (sanksjoner), ikke Russland.

Her er tallene for 2019. Det fremgår at USA bruker mer enn 11 ganger til opprustning enn Russland.

 Til tross for dette fremstilles Russland i vår medier som aggressiv, ikke USA. Dette misforholdet mellom det som sies og de faktiske forhold kan ikke vedvare i all fremtid. Det vil måtte få konsekvenser for de som bringer denne typen vrengt informasjon, både medier og politikere.

Også Kinas opprustning gir grunn til bekymring. Men det er USA som opererer utenfor Kinas kyster – ikke motsatt. Også i forholdet Kina-USA er det USA som er den aggressive parten og som truer.

Stanser veksten i krigsutgiftene i USA risikerer rustningsindustrien å gå i minus. Det er en av de viktigste drivkreftene bak dette meningsløse vanviddet. 

Miljøbevegelsen er tause som i graven overfor dette vanviddet. De betyr at de mister troverdighet i alt de foretar seg. For en kan ikke unnlate å nevne den største grisen hvis en ønsker å rydde opp i griseriet.

Knut Lindtner

USA sier Kina er med på å øke globale militære utgifter.

Største økning av militære utgifter på 10 år.

Av Jason Ditz.

Nye data fra International for Strategic Studies (IISS) har vist omtrent 4 % økning i militære utgifter for 2019. Det er den største økningen vi har sett i de siste 10 årene.

Mesteparten av økningen er det de to største militære maktene i verden, De Forente Stater og Kina, som står for. Begge disse nasjonene har økt sine respektive militærbudsjetter med 6.6 %. USA alene økte sitt budsjett med 53,4 milliarder dollar. Den økningen alene er i seg selv er nesten like mye som andre nasjoner som f.eks. Storbritannia bruker på hele sitt nasjonale forsvarsbudsjett. 

Siden USA så langt er den nasjonen som bruker mest på det militæret, så gir det mening at en slik økning sprer seg over hele verden. Kina ligger langt bak men er allikevel på andreplass. Det ser ut som om de prøver å holde følge med Amerika. Men USA bruker nesten tre ganger så mye som Kina hvert år.

Også i Europa øker militær-budsjettene, opp 4.2 % fra forrige år. Det er den største økningen siden før 2008. At NATO-landene øker sine budsjetter er et resultat av krav fra USA.

Kravet fra USA ikke deles antakelig ikke av alle NATO-landene. Mange av de større økonomiene i Europa, spesielt Tyskland,  er motstander av å øke sine utgifter for å gå med på  USAs ønsker. Disse nasjonene foretrekker å fokusere på sin egen økonomi. 

EU, særlig globalistene Tyskland og Frankrike, vil etablere en egen EU-hær. De har derfor ikke råd til en ny Nato-opprustning samtidig.

Man kan neppe fordømme befolkningen i Europa for å gå mot slike økninger. Mesteparten av Europa har ikke grense mot en spesifikk fiende, ikke en gang rivaler. Og de har ingen grunn til å tro at deres militære noen gang må bli med på forsvars-operasjoner. 

I NATO er det mer sannsynlig at en slik økning skal brukes til å sende flere tropper til den russiske grensen, og så bruke mer penger for å fortsette en økning.

President Trump krever at NATO bruker mer penger. Men mange nasjoner prøver å formilde han med sine beskjedne økninger. Hvor dette ender kan man bare gjette på. Men USAs langsiktige mål er å få Europa til å bruke vesentlig mer, med den formodningen at de kjøper våpen fra USA.

Kinas egne økninger blir nok i første omgang drevet at spennings-forholdet til USA. Pentagon gjør mye ut av å utfordre Kina i Sør-Kina-Havet og områdene rundt. 

Det ser ut som om Kina er bestemt på å avskrekke enhver åpen aksjon fra USAs side. Og så langt sender Pentagon bare skip som symbolske utfordringer til de kinesiske kravene. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Knivene slipes:

Julian Assange skal til slaktebenken. Han er mørnet etter psykisk tortur.

Forrige innlegg

Russisk TV:

Rapporterer fra Libya.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.